Ayurvedische massage

Oorsprong van de Ayurveda massage

 

Ayurveda betekent letterlijk “kennis van het lange leven”. Ayu betekent leven en Veda betekent kennis.

Het is een natuurgeneeskundige levensfilosofie die de krachten van de natuur gebruikt om een mens weer in evenwicht met zichzelf te brengen.

Ayurveda is het oudste geneeskundig systeem dat zo’n vijf tot zesduizend jaar geleden op schrift gesteld werd.

De 3 dosha’s Vata, Pitta en Kapha spelen een grote rol binnen de Ayurveda. Ze zijn opgebouwd uit de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde. Alles kan beschreven worden aan de hand van deze 3 dosha’s.

De Ayurveda gaat ervan uit dat afwezigheid van ziekte niet automatisch betekent dat je gezond bent, gezondheid wil zeggen dat de 3 dosha’s Vata (ether, lucht), Pitta (vuur) en Kapha (water, aarde) in balans zijn, de uitscheidingsorganen goed zijn, de geest rustig en in balans is en de weefsels optimaal functioneren.

Ayurvedische Massage

 

De ayurvedische massage is onderdeel van de preventieve geneeskunde omdat het oorspronkelijk bedoeld is voor gezonde mensen. Daarnaast echter helpt deze massage bij het genezen van vele verschillende klachten.

De ayurvedische massage onderscheidt zich door het gebruik van een ruime hoeveelheid warme (kruiden)olie. Deze olie heeft meteen een medicinale werking. Bij de ayurvedische massage worden ook hoofd en gezicht meegenomen waarbij ook op het hoofd een ruimte hoeveelheid olie gebruikt wordt, hou hier dus rekening mee!

De keuze van de olie is afhankelijk van de klacht. De werking van de olie is gericht op het in balans brengen van de dosha’s en het reinigen van de weefsels en kanalen. Veel kruidenoliën hebben als basisolie sesamolie, kokosolie of ghee.

De ayurvedsiche massage is over het algemeen een zachte massage waarbij de druk wordt afgestemd op de cliënt .Door de behandeling van de energiekanalen, de zogenaamde nadi’s, en de energiepunten of marma’s, wordt de Ayurvedische Massage beschouwd als een energetische massage. De masseur stemt zich, voor de massage start, dan ook eerst volledig af op de cliënt.

Effecten van een Ayurvedische Massage

 

  • werkt reinigend
  • werkt zeer ontspannend
  • zorgt voor fysieke en geestelijke balans
  • verbetert de weerstand en activeert bloedsomloop en lymfesysteem
  • bestrijdt stress, vermoeidheid en helpt bij slapeloosheid
  • zorgt voor verlichting van spierspanningen
  • helpt bij verlichting of oplossing van rugklachten, nekklachten, hoofdpijn
  • bij burn-out
  • bij spijsverteringsklachten

Er zijn verschillende soorten Ayurvedische massages. Bij praktijk Healing Touch kunt u terecht voor de Sattvische Massage.

Sattvissche Massage

Dit is een enorm balancerende massage. Er wordt vooral gevoeld. Deze massage is vooral aanbevolen bij sterk verhoogde vata,  bv na trauma, bij hoofdpijn, misselijkheid, slaapstoornissen, bij een overmaat aan gifstoffen en bij kinderen.

Neem gerust contact met ons op wanneer u vragen heeft of een afspraak wilt plannen.