Therapeutische voeteflexologie

Therapeutische Voetreflexologie tegen al uw klachten

Reflexologie wordt al duizenden jaren toegepast. Uit oude afbeeldingen kunnen we afleiden dat in India, Egypte en door sommige indianenstammen deze vorm van genezing al werd gebruikt.

De Amerikaanse KNO-arts Dr. Fitzgerald, heeft alle informatie die er over reflexmassage bestond, bijeengebracht tot één systeem. Hij was degene die het lichaam verdeeld heeft in 10 verticale zones, vandaar de naam zonetherapie. Zijn theorie werd in de volgende jaren verder uitgewerkt door Joe Shelby Riley. Hij verdeelde het lichaam ook nog eens in 4 horizontale zones en hij begon met het vastleggen van specifieke punten op de voeten die in relatie staan met specifieke delen van het lichaam. Dit zijn de zogenoemde reflexpunten.

In de afgelopen tientallen jaren zijn er verschillende vormen van reflexzonetherapie ontwikkeld. De meest bekende zijn hand- en voetreflexologie, oorreflexologie, neusreflexologie, maar ook meridiaanmassage, drukpuntmassage en reflexzonetherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van homeopathische middelen en Bach-bloesems.

 

Als een orgaan of lichaamsdeel niet goed werkt, weerspiegelt zich dit o.a. in de voeten, in de corresponderende reflexpunten. De plek op de voet die overeenkomt met het niet goed functionerend orgaan of lichaamsdeel zal pijnlijk zijn doordat de doorstroming van energie blokkeert op dat punt. Er gaat minder bloed en lymfevocht stromen, afvalstoffen worden moeilijker afgevoerd en voedingsstoffen moeilijker aangevoerd. Door het toenemen van de afvalstoffen slibt alles langzaam dicht en krijg je een slechte doorstroming en uiteindelijk pijn.

 

Toepassen van reflexologie

Bij het toepassen van reflexologie als therapie, gebruiken we nagenoeg in alle gevallen uitsluitend de duimen. Reflexologie is een vrij zachte therapievorm, mede doordat er geen gebruik wordt gemaakt van technische hulpmiddelen.

Met de duimen wordt op het reflexzonegebied een lichte druk uitgeoefend, eerst zacht en daarna steeds iets harder, zonder dat dit overigens echt pijn veroorzaakt. Wel kunnen punten die extra aandacht nodig hebben gevoelig zijn als er druk wordt uitgeoefend.

Dat is ook de reden waarom ik allereerst alle punten op de voet naloop om te kijken of er gevoelige punten zijn. Aan de hand daarvan weet ik waar de punten zitten die behandeld moet worden. Op deze manier kan ik een diagnose stellen en de behandeling starten.

 

Het grote verschil met voetreflexmassage is dat bij de massage de gehele voet behandeld wordt en niet de nadruk wordt gelegd op de gevoelige punten. Voetreflexologie is echt gericht op het verhelpen van bestaande klachten.  Bij de voetreflexmassage wordt ook olie gebruikt om te masseren, bij de therapeutische voetreflexologie wordt geen tussenstof gebruikt waardoor je beter druk kunt zetten met je duim.

 

De werking van reflexologie

 

Tijdens en na een reflexologiebehandeling zien we dat de doorbloeding en het algeheel functioneren van één of meerdere organen toeneemt of verbetert. Spanningen binnen bepaalde gebieden worden verminderd en blokkades worden geheel of gedeeltelijk doorbroken. Juist deze blokkades zijn vaak de oorzaak van lichamelijke en ook geestelijke klachten. Zo’n blokkade op zichzelf leidt al tot een verstoring van het evenwicht in het lichaam. Wordt het geblokkeerde punt in het lichaam met behulp van reflexologie behandeld, dan vermindert of verdwijnt de blokkade meestal en kan het betreffende orgaan of lichaamsdeel beter functioneren.

 

Na een behandeling zal ik de cliënt ook leren hoe hij/zij eventueel zelf op de eigen handen bepaalde punten die van toepassing zijn kan stimuleren om ook thuis verder mee te werken aan de behandeling tot aan een eventuele volgende behandeling of om te voorkomen dat de klacht terugkeert.